”Bine pentru toți” nu înseamnă ”bine pentru fiecare”

Written by serbaniosifescu

17/12/2024

Se tot rostogolește imaginea care arată evoluția indicatorilor macro-economici (PIB, salarii, exporturi etc.) din 2003 încoace. Așa e, cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat a fost integrarea în UE. Incontestabil, ne merge mai bine acum decât acum 20 de ani. Un fost comisar european spunea (și poate e adevărat) că nu există localitate în România care să nu fi beneficiat de fonduri europene. Dar acest ”bine pentru toți” nu a devenit ”bine pentru fiecare”:

  • Am intrat parțial, pe rând și incomplet în UE, creșterea generală fiind însoțită de o păstrare sau chiar de o adâncire a decalajelor. Cu alte cuvinte, nu toată lumea a beneficiat de această dezvoltare – decalajele rural / urban și cele între regiuni și între localități nu s-au atenuat, sărăcia nu a dispărut, la sănătate și serviciile sociale stăm cel mai prost, copiii sunt cel mai prost tratați etc. Consecința: unii români și multe familii o duc la fel de prost sau chiar mai prost acum decât în 2003, în condițiile în care văd în jur că alții chiar o duc mult mai bine (”capra vecinului”…).
  • În ultimii 20 de ani, prin rețelele sociale, accesul la informație s-a democratizat și a devenit clar cine a ”beneficiat” de această creștere (inclusiv de fondurile europene): în primul rând politicienii, cu familiile, neamurile, țuțerii și asociații lor de afaceri, care au avut acces la banii publici prin pilăraie și șpagă, chiar dacă banii s-au ”scurs” și către drumuri, dezvoltare locală etc.
  • Aroganța și nesimțirea acestor politicieni, fără niciun dram de empatie și respect pentru alegători, de la primarul din ultima comună din Vaslui la Președintele țării, au produs înstrăinarea alegătorilor de întreaga clasă politică. Sunt întregi categorii sociale (pensionari) și comunități (din urbanul mic și rurale sărace) captive ale acestor politicieni, cu un nivel de frică de viitor și de supărare pe cei care fură (dar nu fac) devenit intolerabil.
  • Democratizarea accesului la informație, dar pe fondul lipsei de educație, i-a făcut pe analfabeții funcționali de la PISA, din 2000 încoace (aproape jumătate din fiecare cohortă), ușor de manipulat prin știri false și mesaje emoționale, să votează acum ”la risc”. De exemplu tineri care își investesc câștigurile în cripto sau în bonduri ”junk”, știind (sau bănuind) riscurile, fac același lucru ”investind” în extremism: ”Poate merită să riscăm ieșirea din NATO și din UE ca să scăpăm de ĂȘTIA” spunea un tânăr la vreo 30 de ani, cu o afacere cu un oarecare succes.
  • Alegerile din ultimii ani (cel mai recent exemplu, cele din SUA) au demonstrat că fricile cotidiene și emoțiile individuale pot duce la un vot irațional, condus de o propagandă, fundamentată științific, dusă atent pe rețelele sociale, plină cu minciuni și cu promisiuni imposibil de realizat, mai ales când, pe plan (macro)economic, ni se arată că totul e OK.

Consecința: degeaba le fluturi acestor oameni în față indicatorii macro-economici, pentru că nu au NICIO relevanță pentru ei. Nici măcar intrarea în Shengen nu are importanță, pentru că foarte puțin români (mai puțin de o treime, cel mai mic procent din UE) își permit vacanțe, iar dintre cei care își permit, peste 70% merg în țară, nu în străinătate.

Și cum credeți că vor vota oamenii altceva la Prezidențiale, când în Parlament, la Televiziuni și în soc social media de partid, vedem ACELEAȘI triste figuri? Uitați-vă pe listele de aleși…

Sentimentul ”să scăpăm de ĂȘTIA cu orice preț” nu va dispărea în câteva luni și, dacă partidele acționează la fel, se va accentua: inconștiența bugetară a ultimilor doi ani (”după noi, potopul”) va duce fie la o criză similară celei din 1929-1933 (care l-a adus pe Hitler la putere) fie la măsuri nepopulare, care vor genera și mai multă nemulțumire și care, la fel, îl vor aduce pe un Hitler oarecare la putere (dacă nu în 2025, sigur în 2028). Iar în ”ĂȘTIA” intră toate puterile statului – parlamentul, guvernul + președintele, dar și, mare atenție, sistemul judiciar.

Articole Similare

Sociopatia distruge omeni(re)a

Citind niște articole articol despre cauzele  autismului (care nu se știu – se bănuiește un amestec de cauze genetice...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *