- Avem cea mai mare rată de mortalitate infantilă din UE. Situația se poate agrava ca urmare a creșterii ponderii copiilor nevaccinați. Multe decese sunt cauzate de nerespectarea unor reguli elementare de igienă în familie.
- Avem un număr din ce în ce mai mare de minori obezi, malnutriți sau cu diabet. Mulți copii, chiar dacă părinții sunt înstăriți, tot mizerii mănâncă: nutriția sănătoasă este mai mult o problemă de educație decât de bogăție.
- Consumul de alcool în rândul minorilor este o problemă: scade constant vârsta la care se înregistrează ”prima comă alcoolică”.
- Majoritatea părinților consideră bătaia ”ruptă din rai” și că este firesc să-ți abuzezi copilul fizic și emoțional. Numărul cazurilor de violență domestică (mergând până la crimă) este în creștere. Ca urmare directă:
- Crește numărul actelor de violență cu autori minori. Anul trecut am avut 4000 de minori acuzați de infracțiuni grave (nu găinării, ci omoruri, tâlhării etc.) – cei mai mulți provenind din familii cu probleme. Acum câțiva ani, numărul acestora era de circa 2500.
- Avem multe mame minore, în cifre absolute (sunt mii) și comparându-ne cu alte țări (la nivel european și nu numai: procentele sunt mai mari decât în Rwanda sau Botswana).
- Avem o rată foarte mare de părăsire timpurie a școlii – și nu (întotdeauna) școala este de vină. Cei care părăsesc timpuriu școala sunt viitorii asistați, marginalizați, excluși și chiar delincvenți.
- Avem un număr din ce în ce mai mare de copii abandonați în spitale, orfelinate, plasament familial, în grija rudelor și chiar a unor străini.
- Primii ani de viață (timp petrecut aproape numai cu familia) sunt esențiali pentru dezvoltarea fizică și intelectuală a copilului. Câți dintre părinți știu că nivelul inteligenței la copil este puternic corelat cu timpul petrecut de părinți ascultând ce spun copiii, discutând cu ei sau citindu-le?
- Urmărirea interesului superior al copilului este un principiu stipulat în acorduri internaționale (ratificate de România), în legislația UE (Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 24) și în legislația națională (Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și Codul Civil, art. 263). Aceasta înseamnă că, atunci când integritatea fizică, sănătatea și celelalte drepturi ale copilului sunt încălcate, statul este obligat să ia toate măsurile necesare, chiar împotriva părinților, dacă este cazul. De exemplu, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 24 / (3) spune că: ”Orice copil are dreptul de a întreține cu regularitate relații personale și contacte directe cu ambii părinți, cu excepția cazului în care acestea sunt contrare interesului său”. Câți dintre părinți (și dintre profesori, adaug eu) cunosc și respectă drepturile copilului?
Cu toții vrem, ca părinți, copii sănătoși, fericiți, bine-crescuți, buni cetățeni, integrați social și profesional, iar Strategia Cea-Mult-Hulită exact asta urmărește: să ne ajute să fim părinți mai buni, iar copii noștri mai sănătoși, mai fericiți etc.
Pentru mine, ca părinte, este târziu să mai fac un curs de educație parentală. Dar, din ce știu acum despre acest subiect, sunt convins că, dacă aș fi urmat un astfel de program, aș fi făcut mult mai puține greșeli de educație cu copiii proprii. Iar copiii mei ar fi fost, poate, mai fericiți și mai împliniți.
Păi hai să aruncăm degeaba banii pentru Strategie…pentru că sunt bani aruncați degeaba.
Ok, si daca in urma "reeducarii" dascalilor, copiii si nepotii dumneavoastra inteleg ca este ok (chiar cool) sa fii homosexual, sa ai o privire libertina asupra vietii si sa ti-o traiesti libertin si "divers", credeti ca asta va scadea:
– mortalitate infantilă
– numarul de minori obezi, malnutriți sau cu diabet.;
– Consumul de alcool în rândul minorilor,
– actelor de violență cu autori minori, etc?
Daca veti citi un pic niste studii despre homosexualitate, veti vedea ca dimpotriva, toate acestea cresc – in cuplurile homosexuale rata de imbolnavire fizica si psihica este mult mai mare, cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor este mai des, etc.
Incercati sa cititi si printre randuri.
E necesar să ieșim puțin din bula în care trăim fiecare ca să putem înțelege de ce este atât de necesară educația parentală.. Fac asta de 40 de ani, într-un fel sau altul. A le educa tinerilor, copiilor respectul pentru opinia celuilalt, a le deschide mințile pentru a accepta realitățile ACTUALE ale societății, diversitatea în general, nu doar pe cea privitoare la orientarea sexuală, nu poate aduce decât un plus formării lor. Și da, trebuie început cu părinții sau viitorii părinți. Pentru că ”meseria” de părinte se învață.